ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, ανάμεσα στην Αγία Θεοδότη και την Ψάθη. Χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, προσφέρει απέραντη θέα προς την Πάρο, τη Νάξο, την Αμοργό και τις μικρές Κυκλάδες. Πρόκειται πιθανότατα για βυζαντινό κάστρο, από το οποίο σώζονται μέρος του φρουρίου και των τειχών. Στο εσωτερικό των τειχών είναι χτισμένη και η γραφική εκκλησία της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτσας.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΚΑΡΚΟΥ

Πρόκειται για τον παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο προϊστορικό οικισμό. Ο λόφος του Σκάρκου βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ίου. Στην περιοχή ανακαλύφθηκε ένας Πρωτοκυκλαδικός οικισμός με έκταση περίπου 11 στρεμμάτων, διατηρημένος σε εξαιρετική κατάσταση. Η πολεοδομική οργάνωση είναι εμφανής, καθώς υπάρχουν διακριτά κτιριακά συγκροτήματα, δρόμοι και πλατείες ενώ σώζονται διώροφα κτίρια με αυλές και μαντρότοιχους. Στα κινητά ευρήματα συγκαταλέγονται πήλινα και λίθινα σκεύη, μαρμάρινα ειδώλια καθώς και ολόκληρα αγγεία. Αν βρεθείτε στην Ίο, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε αυτό το πραγματικά μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΥΤΗ

Ανοιχτό θέατρο 1000 θέσεων, κατασκευασμένο το 1997 σύμφωνα με τα αρχαιοελληνικά πρότυπα. Σχεδιάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Peter Haupt ο οποίος ήταν λάτρης της Ίου και επίτιμος δημότης της. Χτίστηκε πάνω στην παλιά χωματερή της Ίου μετατρέποντάς τη σε χώρο πολιτισμού, ενώ για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο και πέτρα από το νησί. Επισκεφθείτε το για να απολαύσετε κάποια από τις εξαιρετικές παραστάσεις του ή απλώς για να θαυμάσετε την εντυπωσιακή κατασκευή του και την υπέροχη θέα προς τη Χώρα και την παραλία του Μυλοπότα.

ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

Βρίσκεται στον λόφο του Ψαθόπυργου, πάνω από τον όρμο Πλακωτό, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Πρόκειται για τα ερείπια ενός πύργου της ελληνιστικής περιόδου, ο οποίος δεσπόζει σε ένα άκρως επιβλητικό τοπίο και προσφέρει θέα μοναδική που κόβει την ανάσα. Είναι από τα μέρη που πραγματικά αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Στο σηματοδοτημένο μονοπάτι διαδρομής περίπου 10 λεπτών που οδηγεί στο μνημείο, μπορεί κανείς να βρει και ένα στεγασμένο κιόσκι όπου μπορεί να θαυμάσει τη θάλασσα σε όλη της την απεραντοσύνη.

Φωτογραφίες Αρχείου

Copyright © 2024 Ios4u. All rights reserved.